Η ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ» ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, οι μαθήτριες του Α’ έτους, της Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Κριεζώτου 3.

Οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στον τρίτο όροφο του Μουσείου, που, εκτός των άλλων υπηρετών της Τέχνης, είναι αφιερωμένος και στη σημαντική Ελληνίδα χορογράφο,Ραλλού Μάνου, ιδρύτρια της ομώνυμης Σχολής. Την ξενάγηση των μαθητριών φρόντισε η κυρία Ιωάννα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου, φωτογράφος και με εξειδίκευση στο έργο του Γκίκα.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994) υπήρξε ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος, χαράκτης, εικονογράφος, κριτικός τέχνης.  Πίστευε σε μια ενότητα μουσικής, χορού, χρώματος και λόγου, που όλα μαζί μπορούν να ερμηνεύσουν την πιο πραγματική μορφή της ελληνικής ζωής. Σκέψεις, που αποδεχόταν απόλυτα η Ραλλού Μάνου και βρήκαν την έκφρασή τους στη συνεργασία τους για το χορόδραμα του Καραγκιόζη, με τον επίσημο τίτλο «Το Καταραμένο Φίδι», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Κατά την προετοιμασία της παράστασης, η Ραλλού Μάνου γράφει: «… ο Γκίκας ζούσε σ’ έναν άλλο κόσμο, ανάμεσα σε φέσια και φερετζέδες, που τα χάιδευε ατελείωτα. Όλα έπρεπε να είναι τέλεια σαν έναν από τους πίνακές του… έπρεπε όμως να κληθεί και ένας ειδικός. Ποιος άλλος από τονδιακεκριμένο καραγκιοζοπαίχτηΕυγένιο Σπαθάρη; Ένα έργο του από το Θέατρο Σκιών, έγινε ο καμβάς πάνω στον οποίοκεντήθηκε ένα πολύ αγαπημένο μπαλέτο,το Καταραμένο Φίδι.»Και συνεχίζει: «διαλέξαμε με προσοχή εκείνους που θα χόρευαν για πρώτη φορά τους ρόλους. “Και τον Καραγκιόζη” μου λέει ο Μάνος Χατζιδάκις“θα τον χορέψεις εσύ”. “Εγώ; Μα δεν έχω κάνει ποτέ τίποτε το κωμικό”. “Άκου που σου λέω”. Άκουσα, και έγινε ένας από τους τρεις πιο αγαπημένους μου ρόλους, και προπάντων εκείνος που με γέμιζε πάντα χαρά, αυτή που βγαίνει από την ενσάρκωση του συμπαθητικού ήρωα, και εκείνη που ακτινοβολεί από την ευχαρίστηση των θεατών.»

Το «Καταραμένο Φίδι» έκανε πάμπολλες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, παντού και πάντα σκόρπιζε τη χαρά, τη νοσταλγία και το γέλιο.Στο χορογραφικό ρεπερτόριο της Ραλλούς Μάνου, το «Καταραμένο Φίδι» μένει σαν ένα λαμπρό αστέρι που δεν το θαμπώνει ο καιρός. Η μουσική του γεννάει, όπως και από την πρώτη μέρα, τα ίδια ωραία συναισθήματα που χαρίζει πάντοτε η πηγαία τέχνη.