ΣΥΝΘΙΑ ΦΡΥΔΑ

 

Γεννήθηκε στην Κων/πολη

Αρχíζει χορó στη σχολń Χ. Ξανθóπουλου . Συνεχíζει ανώτερες σπουδές στη Διεθνή Ακαδημία Χορού του A.ASTIE στη Γαλλία (Λυών), όπου στο διάστημα αυτό θα λάβει μέρος σε τακτικά σεμινάρια κλασικού  και σύγχρονου  χορού με Γάλλους και ξένους διακεκριμένους δασκάλους.

Παίρνει πτυχίο χορεύτριας και καθηγήτριας χορού από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ν. Κονταξάκη.

 Προσλαμβάνεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε.Λ.Σ) το 1983.

 Το καλοκαίρι του 1984 συμμετέχει στις παραστάσεις του Ελληνικού Χοροδράματος της Ρ. ΜΑΝΟΥ(Αριστοφάνης, Προμηθέας, Οιδίπποδας).

Στην Ε.Λ.Σ θα λάβει μέρος σε όλες τις παραστάσεις  μπαλέτου, όπερας και οπερέτας όπου θα συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους χορογράφους(Γ. Μέτσης, Χ. Μανταφούνης, Λ.Ντε Πιάν, Ι.Σιδέρης, Κ.Ρίγος, G.Cassado, C.Armitage, R.van Dantzig, L.Massin, I.Zelensky, I.Muhamedov, R. Barra…)

Χορεύει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των μεγάλων κλασικών μπαλέτων (Ζιζέλ, Μπαγιαντέρα, Δον Κιχώτης, Ωραία Κοιμωμένη, Κοπέλια , Κουρσάρος, Συλφίδες, Ρωμαίος Ιουλιέττα, Ευγένιος Ονιέγκιν ...) .

 Το 1992 η Διεύθυνση της Ε.Λ.Σ την εντάσσει σε θέση <solist> και το1996 σε < πρώτη χορεύτρια >.

Το 2001 το Υ.Π.Π.Ο της απονέμει το βραβείο καλύτερης κλασικής χορεύτριας.

Το2004 υπήρξε μέλος της επιτροπής βραβείων χορού του Υ.Π.Π.Ο.

Εχει συνεργαστεί παράλληλα ως assistant choreographer με την Ε.Λ.Σ .

 H Σύνθια Φρυδά υπήρξε καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης από το 1996, στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ρ.Μάνου από το 2004 και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Ε. Λ. Σ από την ίδρυση της .

Επηρεασμένη από πολλούς δασκάλους στην πολύχρονη πορεία μου, κράτησα σαν αρχή την αλήθεια του σώματος , την καθαρή λειτουργικότητα της φόρμας  και την συνεχόμενη ροή της ανάσας .

Θεωρώ σημαντικό να μην διαστρεβλώνεται η τεχνική του κλασικού μπαλέτου, χωρίς να αποκλείω την αναζήτηση καινούργιων δρόμων διδασκαλίας προς αυτήν . Η αισθητική δεν είναι ο απότερος σκοπός : η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ θα δώσει στον χορευτή την μυική υπόσταση , την καλή λειτουργία της ενέργειας του και την πνευματική ανάταση που χρειάζεται. Τέλος η γνώση της εναλλαγής δυναμικής θα χρωματίσει την κίνηση του και θα του δώσει την προσωπική του ταυτότητα .

Site Title