«Θαμώνες»

 .....Μια βραδιά αυτοσχεδιασμού

 

Κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει έμφυτη την ανάγκη να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Ο αυτοσχεδιασμός απελευθερώνει αυτήν την ανάγκη και την μετατρέπει σε κίνηση: αυθόρμητη και χορευτική. Χορός και χώρος, έννοιες αλληλένδετες, συνυφασμένες, αφού κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα χρειάζεται ένα πλαίσιο προκειμένου να στεγαστεί, να στηριχτεί, να σταθμιστεί, να στοχαστεί και εν τέλει να στροβιλιστεί.

Ο χορός λατρεύει την ελευθερία, τον συνδυασμό βημάτων, τον συσχετισμό κινήσεων, αλλά και μουσικών ρυθμών. Ο χώρος τον αγκαλιάζει και όσο πιο «ανοιχτός» είναι τόσο περισσότερο τον εμπνέει και τον παροτρύνει να εκδηλωθεί.

Ένας κήπος είναι χώρος καταρχήν ελεύθερος, ανοιχτός, δεκτικός, επίσης ευεπίφορος στην καλλιέργεια λουλουδιών, δένδρων, σκέψεων… αλλά και ιδεών. Όλα, λοιπόν, στηρίχτηκαν σε μια ιδέα και σε μια αναζήτηση: πώς μπορεί να συνδυαστούν ο αυτοσχεδιαστικός χορός και ο χώρος του κήπου, ενός συγκεκριμένου κήπου, ο οποίος πλαισιώνει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, που στεγάζει τις δραστηριότητες ενός μπιστρό στο κέντρο της πόλης,  που υποδέχεται επισκέπτες και θαμώνες, που αναζητούν με τη σειρά τους μια ανάπαυλα, μια ανάσα, μια ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους … κι εδώ υπεισέρχεται η ανατροπή του αυτοσχεδιασμού…

Οι Θαμώνες, αυτοσχεδιαστικός χορός, γίνονται το σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς «προσφέρουν» την παρουσία και τις αντιδράσεις τους στο απροσδόκητο: Χαρά; Επιφύλαξη; Δισταγμός; Προσοχή; Αδιαφορία; Ίσως και Ενόχληση; Έκπληξη; Οι θαμώνες αμφότεροι, διάσπαρτοι στα επίπεδα του κήπου, θα αποδεχθούν τo όλο χορευτικό εγχείρημα; Θα ανταποκριθούν θετικά στην υπέρβαση της ιδιωτικότητάς τους;

Οι φοιτητές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» παρουσιάζουν μια σειρά από αυτοσχεδιαστικές αφηγήσεις site specific στον κήπο του Black Duck, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου και καθηγήτριάς τους Πωλίνας Κρεμαστά.

Εμπνευσμένοι από το μάθημα του αυτοσχεδιασμού και την έρευνά τους πάνω στη χρήση του χώρου, τη διαχείριση του ήχου και το instant composition, οι νέοι χορευτές θα δημιουργήσουν κινητικές συνθέσεις μέσα στα τοπία του κήπου και το ηχητικό περιβάλλον του Μιχάλη Εμπέογλου!

Ο χορός χωράει παντού και στα πιο απρόσμενα σημεία. Κατοικεί τον χώρο και αφουγκράζεται το περιβάλλον. Ο χορός γεμίζει και συν-κινεί.

Χορεύουν οι φοιτήτριες: Ειρήνη Γεωργίου, Σοφία Καπούτου, Δήμητρα Καρκανιά, Άννα Κανταράκη, Ραφαέλα Κουκουράκη, Αντωνία Μελιγκώνη, Ιωάννα Μηνδρινού, Αλεξάνδρα Μητσέλου, Άντα Παπακυριάκη, Ναταλία Πουλιάση, Ελένη Ρόμπερτς, Λυδία Σιδεράκη, Εύα Σωμαράκη, Ευτυχία Τζερεμέ, Χρυσάνθη Φύτιζα, Βάσω Χαμακιώτη, Ειρήνη Χατζηλάκου

Μουσική:  Μιχάλης Εμπέογλου

Ημέρα: Κυριακή 1 Οκτωβρίου,2017 – ώρα 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Τόπος: Black Duck Garden, Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Με την υποστήριξη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου», του Black Duck και της Σοφίας Μυλωνά.